5/11/12

Juguem a pensar!!“El que la sigue la consigue” i es que després de quasi dos anys rere de saber què era això de fer filosofia per a nens la curiositat em podia i ja per fi... tot va començar amb un curs del cefire on es va comentar per casualitat una xica que havia treballat a Barcelona que allí es portava un projecte anomenat Filosofia 3/18 i ens va explicar un poc con era; allò per a mi va ser encendre una bombeta que no podia apagar. Em vaig informar i la primera vegada no vaig poder fer el curs perquè estava complet, la segona vegada el van ajornar i ja per fi el curs de “Jocs Contes i Art” per infantil és una realitat dos caps de setmana de dissabtes intensius ha sigut la durada i el descobrir una nova forma de treball a les aules, una nova forma de veure les coses, compartir pensaments i comprovar que de una conversa poden sorgir infinitud de coses que no es poden imaginar.

Què és Filosofia 3/18.
FILOSOFIA 3/18 és una proposta educativa per a l’educació infantil, primària i secundaria, que pretén desenvolupar les habilitats de pensament dels estudiants, tot ajudant-los a comprendre les matèries d’estudi, a ser més conscients de la riquesa del bagatge intel·lectual heretat i a perparar-se per participar en un món democràtic.

El projecte és una adaptació al català del metode Philosophy for Children  creat per Matthew Lipman, profesor de la Universitat de Montclair en New Jersey. En Espanya, l’associoació de Centres de Filosofia per a nens, l’IREF (Institut per la Recerca i l’ensenyament de la Filosofia) agrupen a tos aquells mestres que han anat implicant-se en aquest projecte.
Amb un objectiu molt clar <>

El programa del grup IREF per a l’educació infantil es diu Juguem a Pensar i parteix de la convicció que aprendre a pensar és possible. La finalitat no és convertir els infants en petits o grans filòsofs sinó en individus que sàpoguen predre decisions, que prevengin conseqüències de les seves accions, que en la vida activa siguin més reflexius, considerats i raonables; és a dir, es tracta de millorar la capacitat de judici per millorar l’acció.

Objectiu: PENSAR MILLOR PER SI MATEIX DE D’UNA PERSPECTIVA DEMOCRÀTICA.
<< pensar és una activitat natural, però cal considerar-la també com una habilitat que es pot millorar. Hi ha maneres més o menys eficients de pensar, i això podem afirmar-ho amb tot el convenciment perquè posseïm uns criteris que ens permeten distingir un pensament hàbil d’un de poc destre>> M. Lipman. Filosofia a l’escola, p.38.

<< Un infant que ha millorat la capacitat de pensar no sols és un infanti que s’ha fet gran, sinó que és un infant que ha augmentat la seva capacitat de créixer>> M. Lipman. Pensamiento complejo y educación, p. 70.


 Per saber més: 
http://www.grupiref.org/Jugant a pensar on PhotoPeach


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada